Math Dirks Zanger/Dirigent
 

Home     Koren                                                                         mathdirks@gmail.com 

 

 

 

 

Math Dirks (Sittard 1962)
studeerde zang en schoolmuziek aan de Conservatoria van Maastricht en Amsterdam.In 1982 behaalde hij in Maastricht de Akte Koordirectie.
In 1984 behaalde hij zijn Akte Docerend Musicus in Maastricht en tevens de akte Opera.
In 1988 sloot hij zijn studie solozang Uitvoerend Musicus Cum Laude af in Amsterdam. Hij studeerde orkestdirectie in Rotterdam.

Hij studeerde bij Hein Meens, volgde lessen bij oa. John Bröcheler en Guus Hoekman en werd persoonlijk uitgenodigd door Elisabeth Schwarzkopf voor haar masterclass in Amsterdam, in december 1984.

Als koordirigent volgde hij lessen bij oa. Wim van Herk, Joop Schets, Jan Eelkema, Jan Pasveer en David Porcelijn.
Hij assisteerde oa. Jos van Veldhoven.

In 1986 won hij tijdens het Internationaal Vocalisten Concours en 's Hertogenbosch de 2e prijs, de ‘Prijs van de Vrienden van het Lied’ en de ‘Prijs van de stad Den Bosch’.

Vanaf 1983 was hij full-time actief als Oratorium en Lied-zanger. Hij zong oa. 386x de Matthaus Passion, inclusief de beroemde Nederlandse Matteus Passie in de hertaling van Jan Rot.
Vanaf 1986 zong Math Dirks als solist bij de Nederlandse opera Stichting, Opera forum en Opera Zuid.

Hij maakte radio en cd opnames voor TROS, VARA, KRO en BBC.

In 2004 en 2005 was hij als koordirigent en productieleider verbonden aan Opera Zuid.

Van 2005 tot 2015 was hij als 2e bas in vaste dienst van het Groot Omroepkoor in Hilversum.

Als docent Klassieke zang was hij verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Naast de individuele zanglessen was hij daar ook leider van de klas Liedinterpretatie en werkte hij nauw samen met de afdeling drama en bühnepresentatie.
Van jongs af aan had Math Dirks een grote interesse in cabaret en Nederlands Luisterlied en in 1993 tourde hij door de Nederlandse theaters met een programma dat liederen en chansons bevatte van oa. Fauré tot Brel.

In 2006 verzorgde hij met de begeleidingsband van Robert Long een programma tijdens diens uitvaart.
Op dit moment heeft Dirks zich volledig toegelegd op de vertolking van het Nederlandse luisterlied en verzorgt diverse programma's met dit repertoire.

Samen met Maurice Hermans speelt Math op dit moment een programma rondom liedjes van Toon.

Als koordirigent is hij actief sinds 1979.
Hij was dirigent van oa. Melodique Maasbracht, Gemengd koor Zanglust Geleen, Synoïdos Sittard, het Heerder Mannenkoor, het Koor van Opera Zuid, Koninklijk 's Hertogenbosch' Mannenkoor, Vocal Group Brits Maasbree, Animato Horn en het Deurnes Gemengd Koor. 

Als 2e dirigent en vocal coach was hij oa. verbonden aan Crescendo Doenrade, Gemengd Koor Beesel en de Mastreechter Staar.
Hij dirigeerde in 2004 en 2005 het koor van Opera Zuid
Op dit moment dirigeert hij: 
Sittards Mannenkoor Si-Tard, Canto Lirico Heel, La Bonne Espérance Eindhoven, de Brabantzangers en Mannenkoor Sint Remigius Klimmen.

Als ambassadeur van de KNZV verzorgt hij regelmatig workshops en ledenwerfacties voor diverse Limburgse koren.